Γενικές Πληροφορίες

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Προαγωγή Υγείας στην Τρίτη Ηλικία» διοργανώνεται από το Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020 – 2021. Το ΠΜΣ αποσκοπεί στην περαιτέρω προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας και στην υψηλού επιπέδου εξειδίκευση των πτυχιούχων σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές του πρώτου κύκλου σπουδών του οικείου Τμήματος.

Το ΠΜΣ παρέχει εξειδικευμένη γνώση αναφορικά με την προαγωγή της υγείας, της ευεξίας, της αυτονομίας και της προστασίας της αξιοπρέπειας σε άτομα τρίτης ηλικίας, καθώς και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση παρεμβάσεων για τον σκοπό αυτό.

Σκοπός του ΠΜΣ είναι η υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακή εκπαίδευση με στόχο την παροχή γνώσεων στους φοιτητές για τις σύγχρονες εξελίξεις, τη διεπιστημονική προσέγγιση της προαγωγής υγείας των ηλικιωμένων και την ανάπτυξη διατομεακών πολιτικών και δράσεων.

Το ΠΜΣ «Προαγωγή Υγείας στην Τρίτη Ηλικία» απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών (ΔΜΣ) με τίτλο «Προαγωγή Υγείας στην Τρίτη Ηλικία».

Δομή και Οργάνωση του ΠΜΣ

Το ΠΜΣ οργανώνεται σε 3 ακαδημαϊκά εξάμηνα, ήτοι 1,5 έτη, καθένα από τα οποία προσφέρει 30 πιστωτικές μονάδες ECTS. Έτσι με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, απονέμεται Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) 90 πιστωτικών μονάδων ECTS. Η γλώσσα διδασκαλίας του ΠΜΣ είναι τα ελληνικά, ενώ δύναται να είναι και τα αγγλικά.

Το ΠΜΣ προσφέρεται με υβριδικό τρόπο διδασκαλίας με δια ζώσης και εξ αποστάσεως μεθόδους διδασκαλίας. Η δια ζώσης διδασκαλία πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης Αθηνών του ΠαΔΑ, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 196, 11521, Αθήνα. Η εξ αποστάσεως διδασκαλίας πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams.

Τα δίδακτρα φοίτησης στο ΠΜΣ ανέρχονται στο ποσό των 2.250 €, ήτοι 750 € ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο. Για την φοίτηση στο ΠΜΣ παρέχονται υποτροφίες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ο αριθμός των εισακτέων κάθε κύκλου σπουδών ορίζεται στους τριάντα (30) μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Σε ποιους απευθύνεται

Το ΠΜΣ «Προαγωγή Υγείας στην Τρίτη Ηλικία» απευθύνεται πρωτίστως σε πτυχιούχους ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής σχετικών με:

  • Δημόσια Υγεία
  • Ιατρική
  • Οδοντιατρική
  • Νοσηλευτική
  • Ψυχολογία
  • Ειδική Αγωγή
  • Βιολογία
  • Φαρμακευτική
  • Κοινωνικές Επιστήμες

 

Γιατί να επιλέξεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών

Η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ανθρωπότητας. Παράλληλα όμως, είναι και μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις. Η κατανόηση της γήρανσης του πληθυσμού και των ασθενειών αυτής της περιόδου της ζωής είναι από τα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα σήμερα περισσότερο από τίποτε άλλο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αριθμοί των ατόμων που ανήκουν στην τρίτη ηλικία αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς. Σημαντικές και πολλές αλλαγές έχουν συντελεστεί σε σχέση με αυτή την ηλικιακή ομάδα. Οι αλλαγές αυτές είναι κυρίως δημογραφικές, κοινωνικές και οικονομικές  και οι οποίες έχουν φέρει σημαντικές αντιθέσεις στον τρόπο που η τρίτη ηλικία επηρεάζει το κοινωνικό σύνολο και στον τρόπο που αυτό την μεταχειρίζεται.

Αν και η δημογραφική γήρανση δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, στις μέρες μας έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις κυρίως εξαιτίας της δραματικής μείωσης του ρυθμού των γεννήσεων που ακολούθησε το μεταπολεμικό «baby boom». Τις επόμενες δεκαετίες η Ευρώπη θα απειλείται όλο και περισσότερο από αυτές τις επικίνδυνες δημογραφικές τάσεις. Οι πρόσφατες δημογραφικές αλλαγές σημαίνουν ότι τα κράτη μέλη θα αποκτήσουν έντονο πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού με διαφορετικό ίσως τρόπο και σε διαφορετικό βαθμό το καθένα. Ωστόσο όλα τα κράτη θα υποστούν συνέπειες στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνικής προστασίας και του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. 

Ως αποτέλεσμα της αλληλεξάρτησης των διαφόρων παραγόντων και, το κυριότερο, των ειδικών συνθηκών που επικρατούν σε κάθε χώρα, δεν υπάρχει μια σωστή απάντηση για το πώς θα προσαρμόσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα κοινωνικά μας συστήματα στις επικείμενες δημογραφικές αλλαγές. 

Τόσο το ζήτημα των οικονομικών επιδόσεων όσο και αυτά της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας αποτελούν πηγή ιδιαίτερης ανησυχίας για όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τύπος των δημογραφικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη οδηγεί στην έρευνα των επιπτώσεων που είχαν παρατηρηθεί παλαιότερα σε ανάλογες διαστρεβλώσεις της ηλικιακής πυραμίδας. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι απαιτείται η σε βάθος ανάλυση των σχετικών εξελίξεων και των στατιστικών δεδομένων. Η μελέτη αυτή θα πρέπει να αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση και άλλων αλληλεξαρτώμενων πολιτικών (όπως είναι η πολιτική για την απασχόληση και την κοινωνική προστασία) καθώς επίσης και το υλικό για τον υπολογισμό των πιθανών μελλοντικών επιπτώσεων στους παραπάνω τομείς. 

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η  αναγκαιότητα  για εκπαιδευμένους επιστήμονες σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο είναι επιβεβλημένη.