Καθηγητές Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα Μαθήματος
Το μάθημα αυτό έχει ως στόχο να εφοδιάσει τον φοιτητή με γνώσεις σχετικές με την ευζωία και την ποιότητα ζωής σε ενηλίκους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και με σχετικές με την ευζωία συμπεριφορές υγείας (διατροφή, άσκηση, ελεύθερος χρόνος). Επιπλέον, οι φοιτητές έρχονται σε επαφή και εξασκούν δεξιότητες που σχετίζονται με προγράμματα παρέμβασης σχετικά με την αλλαγή συμπεριφορών υγείας του πληθυσμού αυτού.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής θα είναι σε θέση να:
- Γνωρίζει βασικά εισαγωγικά ζητήματα σχετικά με την ευζωία και την ποιότητα ζωής (εννοιολογική οριοθέτηση, διαφορετικοί όροι, ιστορικά στοιχεία).
- Αναγνωρίζει την έννοια της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής και τις συνιστώσες της.
- Περιγράφει τις βασικές διαστάσεις της ποιότητας ζωής και τα βασικά εργαλεία μέτρησής της.
- Περιγράφει τις διαστάσεις της ποιότητας ζωής, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, καθώς και το WHOQOL, το εργαλείο μέτρησης της ποιότητας ζωής του ΠΟΥ.
- Γνωρίζει τα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα ζωής σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που διαβιούν στην κοινότητα και σε κέντρα μακροχρόνιας περίθαλψης.
- Αναγνωρίζει τη σημασία της λειτουργικότητας στη χρόνια νόσο και τη σύνδεσή της με την ποιότητα ζωής.
- Αναγνωρίζει την επίδραση του συνδρόμου ευθραυστότητας στην ποιότητα ζωής.
- Περιγράφει τους καθοριστικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής.
- Εντοπίζει ζητήματα που άπτονται στην άσκηση και στη διατροφή μεγαλύτερων ενηλίκων.
- Οργανώνει και να αξιολογεί παρεμβάσεις σχετικές με την προαγωγή συμπεριφορών που προάγουν την υγεία και τη λειτουργικότητα και σχετίζονται με υψηλή ποιότητα ζωής.
- Εφαρμόζει αποτελεσματικές τεχνικές τροποποίησης των συμπεριφορών υγείας των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας, με στόχο τη διατήρηση της λειτουργικότητας και της ευζωίας.
- Εντοπίζει ζητήματα που άπτονται στο θέμα της διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου των μεγαλύτερων ενηλίκων.
- Οργανώνει και να αξιολογεί παρεμβάσεις σχετικές με την προαγωγή συμπεριφορών που σχετίζονται με μια αποτελεσματική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και υποστηρίζεται βιβλιογραφικά ότι συνδέονται με θετικά αποτελέσματα υγείας (π.χ. εθελοντισμός).